Har du uteslutit gluten utan märkbara resultat?
Då kan det bero på att du hamnat i någon av dessa fallgropar:
Du äter dåliga substitut med t.ex. vete och majs
Glutenfria produkter från affären innehåller ofta vetestärkelse och vete kan i många fall till och med vara värre än glutenet i sig. Även om du inte är glutenintolerant “på papperet” så är du troligen känslig mot gluten och vete. Utan kinesiologins hjälp är det svårt att bevisa. Det kan också då vara svårt att märka av eftersom vete kan ligga kvar flera veckor eller längre i kroppen och ställa till med diffusa besvär som är svåra att koppla samman till just vete- och glutenintag. Vete är också ett av många livsmedel som hybridiserats kraftigt genom åren för att få en attraktivare produkt som kan produceras i större volymer till en lägre kostnad – men på bekostnad av vår hälsa.
Majsprodukter är också en allergen som verkar fungera dåligt för många. Byt istället till mjölsorter som t.ex. rismjöl, bovetemjöl, ekologiskt potatis- eller sötpotatismjöl.
Du ökar istället mängden av socker och ultraprocessade livsmedel
När suget slår till och hjärnan skriker efter en snabb belöning så är det lätt att gå på ett annat vanligt beroende istället – nämligen socker och ultraprocessade livsmedel. Att utesluta vete och gluten samtidigt som du ökar intaget av socker och ultraprocessade livsmedel kan upplevas som att de “tar ut varandra”. Försök då istället att tillfredsställa dig själv på andra sätt än mat. Det kan vara att gå en promenad i skogen, träna, läs en bok, ring en kompis, eller någon annan aktivitet som du tycker om. Kroppen kommer att tacka dig.
Känns en omställning till gluten- och vetefri kost tuff? Ta lite i taget! Utforska nya rätter som du kan uppskatta samtidigt du successivt tar bort veteprodukterna. Laga så mycket eget som möjligt och tänk råvaror från grunden, då kommer du långt. Att ändra kosten helt över en natt kanske är en väg för vissa, men för de allra flesta är det inte något som håller i längden – och den bästa kosthållningen är just den som håller i längden!
Du fokuserar endast på magbesvär
Det är känt att de med glutenintolerans (celiaki) får mycket magbesvär, men visste du att vete och gluten kan ställa till med mycket annat också? Förutom mage-tarm-besvär finns det även kopplingar till inflammation i leder och hud, allergier, problem med sköldkörtel, lever m.m.
Om symtom inte uppkommer direkt efter intag av vete och gluten så är det många som utesluter att det skulle finnas en känslighet för det. Men som tidigare nämndes så kan vete ligga kvar i kroppen under längre tid och ställa till med mycket oreda, se exemplen ovan. Detta gör detektivarbetet svårt – hur påverkar vete och gluten mig och kan det vara orsaken till mina besvär? Genom kinesiologins fantastiska metoder kan vi testa ut livsmedel och se var i kroppen detta ger dig besvär. Häftigt – eller hur?
Jessica Moberg
